zondag 19 februari 2012

Workshop zeepmaken

Via een vriendin van mij, Marijke, heb ik een workshop zeepmaken voor beginners mogen geven. Hoe is dit nu zo gekomen? Welnu, heel eenvoudig: ik heb Marijke een keer een aantal eigenmaakte zeepjes gegeven. Deze vond ze zo leuk, dat zij ze  weer aan haar vriendin,  Monique Leushuis (www.kleierij.com), heeft laten zien. Zij raakte op haar beurt zo enthousiast, dat ze me uitnodigde om een keer in haar pottenbakkerij een workshop zeepmaken voor haar en een aantal van haar vriendinnnen te geven. Dit zou dan een combi-workshop zeepmaken en zeepschaaltje maken worden. Goede combinatie, vind ik. Het werd in elk geval een supergezellige middag.

We hebben een calendulazeep gemaakt volgens het volgende recept:

250 gram palmvet
250 gram kokosvet
500 gram olijfolie
350 gram water
140 gram NaOH
50 ml parfumolie (Ringelblumen van Behawe)
1 a 2 eetlepels gedroogde calendulabloemblaadjes

De pannetjes met vet op het fornuisAfwegen van de ingredienten
Nadat de zeep in de mallen was gegoten en in handdoeken gewikkeld weg was gezet, zijn we aan de slag gegaan met het zeepschaaltje.

Uitleg door Monique

Aan het werk!


Krassen en plakken was het motto van de middag!

Kijk eens hoe leuk dit is!


Hoe zal ik het gaan maken?Na het in elkaar zetten, moesten de schaaltjes nog drogen en daarna werden ze geglazuurd en gebakken door Monique. Ik moet de mijne nog ophalen, dus ik ben heel benieuwd hoe het resultaat is!

We hebben echt een hele gezellige middag gehad en ik hoop dat alle deelnemers het een geslaagde zeepworkshop hebben gevonden!


3 opmerkingen:

 1. Dat zal spannend zijn geweest Paola! Wel gezellig ook als iedereen zo enthousiast is. Ben benieuwd naar jouw zeepbakje ;0)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Marga,

  Ik ben ook heel benieuwd naar mijn zeepbakje. Ik heb hem nog niet kunnen ophalen. Als hij helemaal klaar is, zet ik wel een foto ervan op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, ik kreeg laats een zeepje van Marga en wil ook weten hoe je zoiets maakt!

  BeantwoordenVerwijderen