zondag 24 juli 2011

Plantaardige oliën vs minerale oliën in huidverzorging


In een eerdere bijdrage had ik al eens geschreven dat ik voor mijn cosmetica bewust kies voor biologische, native, plantaardige oliën en niet voor siliconen- en minerale oliën of geraffineerde plantaardige oliën. In deze bijdrage wil ik graag uitleggen waarom. Hiervoor moet ik eerst wat dieper op het systeem huidflora ingaan.

De huidflora is het geheel van huidcellen in hun leefomgeving. Huidcellen staan voortdurend met elkaar in contact, "communiceren" met elkaar en werken met elkaar samen. Hoe goed ze dit doen, hangt vooral af van hun leefomgeving, het waterige celmilieu. Alle huidcellen en huidbacteriën "baden" in dit celmilieu, worden hierdoor gevoed en afvalstoffen worden hierdoor afgevoerd. Helaas lijkt dit celmilieu echter vaak op een afvaldepot van moeilijk afbreekbare en lichaamsvreemde stoffen, zoals geur- en conserveerstoffen, reinigingsmiddelen en minerale oliën en paraffine. Deze stoffen vormen een groot probleem voor de epidermis.

De conventionele cosmetica staat bol van deze minerale oliën (paraffine en vaseline).
Dit soort vetten zijn in het geheel niet onproblematisch.  Minerale oliën en vetten worden uit aardolie gewonnen. Aardolie is nauwelijks afbreekbaar en kan veel biologische systemen verstoren. Het zijn lichaamsvreemde substantiën die niet door de huidflora afgebroken worden. In tegenstelling tot plantaardige oliën liggen deze minerale vetten op de huid, vormen als het ware een film op de huid en worden niet geabsorbeerd. Dit leidt tot het gevaar dat op de lange duur het systeem epidermis met haar talloze beschermende functies behoorlijk gestoord wordt. In hoge concentraties verstoren de minerale oliën en vetten de huidfuncties, zoals de stofwisseling en ontgifting. Daarnaast wordt door de filmvormende werking, de geordende barrierestructuren veranderd en vormen zich als het ware "gaten". De barrieres worden doorlatender, de huid verliest vocht en wordt op den duur droger. Wie huidpreparaten met een groot aandeel aan deze minerale oliën gebruikt, zal op den duur steeds sneller naar het produkt grijpen, want er treedt al na korte tijd  een spannings- en droogheidsgevoel van de huid op. Men spreekt dan van een "paraffineverslaving".

Plantaardige oliën en vetten in de huidverzorging
In tegenstelling tot de minerale vetten dringen plantaardige oliën en vetten wel diep in alle lagen van de epidermis in. Daar worden ze opgenomen en ondersteunen zij de huidfuncties. Native oliën en vetten kunnen de huidbarrieres weer regeneren, zodat de huid beter vocht kan opslaan. Daarbij komen ook nog de vetbegeleidingsstoffen: deze zijn de "plantaardige huisapotheek tegen virussen, bacteriën e.d. en beschermen de huid tegen vrije radikalen.

Bepalend voor een goede huidverzorging is de ondersteuning van de epidermis. Consequente huidverzorging met plantenoliën en vetten is een uitstekende hulp voor met name de baby-, kinder- en ouder wordende huid. Aan de hand van het volgende voorbeeld zal ik dit toelichten. In bijna alle plantenoliën zit cis-linolzuur. Dit is een goed onderzochte en waardevolle kosmetische werkstof. Dit cis-linolzuur is een specialist bij de verhoorningsgestoorde huid. Het werkt barrierestoringen tegen; het verlaagt het waterverlies door de epidermis en verhoogt de huidvochtigheid. Daarbij wordt de huideigen regeneratie versterkt.
In de huid wordt dit linolzuur in een bepaald bestanddeel van het "celcement" in de hoornlaag ingebouwd. Plantenoliën met linolzuur helpen daarom bij dermatose, zonnebrand en wonden, omdat ze de regeneratie van de barriere versnellen. Bij verhoorningsstoornissen van de huid is een verandering van de vetzuursamenstelling opvallend. Daarbij is vooral een tekort aan cis-linolzuur te zien.

Geraffineerde vs native plantenoliën
Geraffineerde oliën zijn oliën, die na het persen, door een hitteproces ontslijmt, ontzuurt, gebleekt, etc. zijn. Native plantenoliën worden na het persen niet verder behandeld. Veel mensen prefereren de "neutrale" geraffineerde oliën. Ze geven een lekker huidgevoel, maar hebben niet de positieve eigenschappen bij de huidverzorging.  Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat door het raffinageproces een groot deel van de (belangrijke) vetbegeleidingsstoffen zijn verwijderd. Bovendien verandert dit proces de chemische structuur van de olie en  bevatten geraffineerde plantenoliën een groot aandeel aan transvetzuren. Samen is dit van nadelige invloed op de huidstofwisseling. Het ontbreken van de vetbegeleidingsstoffen heeft tot gevolg dat deze oliën veel minder werkzaam zijn dan de native oliën.

En waarom biologisch?
Ja, wie wil er nou cosmetica met resten landbouwgif?!?

Daarom geef ik in de huidverzorging de voorkeur aan native, biologische oliën.

1 opmerking:

  1. Paola, jouw crème is fantastisch. Gebruik hem nu bijna een week maar voor mij niets anders meer. Jouw hele filosofie achter deze ambacht van het zelf cosmetica maken, kan alleen maar ten goede komen aan het 'eindproduct'!

    BeantwoordenVerwijderen