zondag 20 maart 2011

Hoe maak je een creme?

Mij wordt vaak gevraagd:  Hoe maak je toch cremes? Ik antwoord dan meestal: Je verhit een vet- en een waterfase, mixt dit bij elkaar, voegt werkstoffen toe, daarna conservering en eventueel geurstoffen. Omdat bijna niemand zich hier iets concreets bij kan voorstellen, hier een fotohandleiding:






Eerst het werkblad en gereedschap, bekerglazen, etc. desinfecteren met alcohol. Al het gereedschap en bekerglazen stereliseer ik overigens eerst in de snelkookpan.

Daarna vetfase afwegen:


Dan waterfase afwegen:

Je werkstoffenmix afwegen en klaarzetten:

Vet- en waterfase in waterbad verwarmen tot 70 graden:

Waterfase bij de vetfase gieten:

Hoogtoerig emulgeren met de staafmixer (ca. 1 minuut):

Daarna verder roeren met een spatel. Zodra je emulsie handwarm is, de werkstoffen toevoegen:


Geduldig verder roeren totdat de emulsie verder is afgekoeld naar kamertemperatuur. Dan de konserveerstof toevoegen:

 Hierna meet je de pH-waarde. Deze moet ca. 5,5 zijn:

Voeg daarna eventueel geurstof(fen) toe. Ik gebruik hiervoor uitsluitend etherische olien:

Giet de emulsie over in een met alcohol gedesinfecteerde cremepot:

En dit is het resultaat! 

1 opmerking: